От началото на войната в Украйна способността на страната да се пребори с Русия във военно

...
От началото на войната в Украйна способността на страната да се пребори с Русия във военно
Коментари Харесай

5 сценария за Украйна през 2024-та

От началото на войната в Украйна способността на страната да се пребори с Русия във военно отношение зависи от поддръжката на Запада. Тъй като част от тази помощ е намаляла фрапантно, тази година може да се окаже изключително сложна за Киев.

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Андрий Борис в своя репортаж от Вашингтон.

Успехът на Украйна във войната против Русия зависи от непрекъснатата военна помощ от Запада, настояват някои военни и дипломатически специалисти.

Пенсионираният военачалник от армията на САЩ Дейвид Петреъс казва, че в случай че Конгресът на САЩ одобри спомагателен пакет от помощи за Киев на стойност 61 милиарда $ и Украйна получи изтребители F-16 и ракети от Запада, както и повече противорадарни ракети, украинските самолети могат да работят по-близо до фронта.

Но, казва Петреъс, даже и всичко това може да не е задоволително, с цел да се пробият укрепленията на Русия в югоизточната част на страната.

" Украйна все още би трябвало да преодолее голяма отбранителна линия, така наречен линия на Суровикин, в случай че Украйна не успее в действителност да откри превъзходство във въздуха ", показва Дейвид Петреъс.

" Без западните зенитни ракети съветските офанзиви против украинските градове - като тези срещу Киев и Харков миналата седмица - ще станат още по-ефективни и войната може да се проточи с години. ” Това показва военният историк Фредерик Каган, чиято публикация е оповестена в Института за проучване на войната.

Джон Хербст, старши шеф на Евразийския център на Атлантическия съвет, споделя, че не може да си показа дефинитивна победа на Русия.

" Дори при най-лошия сюжет Украйна няма да бъде изцяло превзета. Знаете, че Украйна води партизанска война против руските сили в продължение на години след Втората международна война. Но да се надяваме, че няма да се стигне до такава степен ", споделя Хербст.

Друг евентуален позитив за Украйна - съветската отмалялост от войната. Британското министерство на защитата твърди, че в случай че съветските жертви продължат да нарастват със сегашните темпове, до 2025 година те ще надвишават половин милион, предава VOA.

" Русия може да набира задоволително хора на месец, с цел да покрие загубите си, само че няма хора за ротация. Те в действителност ще би трябвало или да удвоят съществуващите темпове на готовност, или да проведат още една частична готовност ", счита експертът Майкъл Кофман от Фондацията за интернационален мир " Карнеги ".

" Русия се нуждае от повече бойци ”, безапелационен е той.

Кофман казва, че с интернационална помощ Украйна може да се приспособява, с цел да отблъсне съветските офанзиви.

" Украйна може да усили производството на безпилотни самолети и други системи, които могат да понижат натоварването на артилерийските муниции ”, счита Кофман.

Позовавайки се на анонимни източници от администрацията на Байдън, в публикация от декември в американското издание " Политико " се споделя, че Съединени американски щати трансформират задачата си от поддръжка за Украйна към маневриране за позиция в спокойно съглашение с Русия. Но Хедър Конли, президент на Германския фонд Маршал на Съединени американски щати, споделя, че Украйна в никакъв случай не би могла да одобри това, което може да наподобява като мир за Русия.

" Те желаят да вземат всичко. Владимир Путин говори за Одеса като за съветски град. Те желаят да открият марионетен режим в Киев и да създадат по този начин, че Украйна като обособена страна да не съществува ", безапелационна е Хедър Конли от Германския фонд Маршал на Съединени американски щати.

Всички специалисти предизвестяват, че едно ненадейно събитие - като гибелта на международен водач, естествено злополучие или експлоадирането на нова война - също може да послужи за превръщане на обстановката в Украйна, съобщава VOA.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР